THE NEW STUDENT RESIDENCE

The Institute is building a new student residence, which will add 650 beds to the existing 250 in the Edgar and Danièle de Picciotto Student House. Located on a hillside in Petit-Saconnex, the residence is just a few minutes’ walk from Maison de la paix and enjoys magnificent views towards Lake Geneva and Mont Blanc. 

Its construction has been made possible thanks to the extremely generous support of a private foundation in Geneva, which contributed not only the land where the Institute will have 99 years of surface rights, but also the necessary funding to obtain bank financing.

The Architectural Project

 

Following a competition where 30 architectural offices from around the world were invited to participate, a jury selected the project from Japanese architect Kengo Kuma, for its strength, sobriety and elegance. A highly original concept for a student residence, it facilitates movement, meetings and exchanges between residents via a walkway that contours the two buildings, connected by a footbridge.

Kengo Kuma’s project is notable for its freestanding roof, imaginative use of open and accessible space, and its careful consideration of solar protection and energy consumption.

Kengo Kuma

 

With offices in Tokyo and Paris, and as professor at the University of Tokyo’s Graduate School of Architecture, Kengo Kuma has gained a worldwide reputation for his work, which reinterprets Japanese traditions and integrates nature with urban settings. In Europe, he designed the Aix-en-Provence Conservatory of Music and Dance and the EPFL “Under One Roof” building. He has also been selected to design the main stadium for the Tokyo Summer Olympics in 2020.

This project encourages a more walking-conscious lifestyle and provokes encounters between its inhabitants, in order to offer a community-like experience to students who will be coming from different origins and cohabitating here in years to come.
Kengo Kuma
Architect